Söka Tillstånd För Muddring & Bryggor

Till en början verka det ganska krångligt att söka om tillstånd när man skall göra sjönära arbeten eller arbeten i sjön. Här ska vi försöka bena ut vad man behöver göra på förhand innan man påbörjar sitt projekt.

Man kan säga att det är 3 olika Instanser/Myndigheter man bör kolla med (vissa kommuner har förenklat detta genom en gemensam blankett men långt ifrån alla gör så)

 
 

1: Det första man bör gör är att kolla med miljökontoret i den aktuella kommunen, om det man tänkt göra behöver ha något speciellt tillstånd, ibland behövs tillstånd för att ta upp muddermassor och lägga dem på land. ibland krävs det att man tar prov på botten innan för att kolla om det innehåller något skadligt ämne.

Förstärkning av Träbrygga i Västerås

Förstärkning av Träbrygga i Västerås

2: Det man alltid skall göra om man påverkar / nuddar sjöbotten under sitt projekt är att genomföra en " Ansökan om vattenverksamhet " hos länsstyrelsen, detta brukar ta mellan 8-12 veckor att få svar på, här svara de även vad man skall vidta för åtgärder under projektet tex: använda grumlings skärm, kanske bara får hålla på vissa tider på året.
om den blankett inte är ifylld innan start är det stor risk för att bli anmäld för miljöbrott, brukar inte vara allt för höga böter ca: 1/2 basbelopp. men proseduren tar sin tid.

Brygga i Strängnäs

Brygga i Strängnäs

3: Det tredje man bör göra är att ansöka om bygglov, om det man gör är en byggnation, båthus, brygga, höja/flytta strandlinjen. Detta görs inte hos länsstyrelsen utan hos den aktuella kommunen hos byggnadsnämden. ( här kan det vara bra att bifoga en skiss på vilken typ av konstruktion av brygga, båthus mm man har tänk använda sig av )

4: Ansökan om strandskydds dispens. har man en fastighet som omfattas av strandskydd bör man även ansöka om strandskyddsdispens hos länsstyrelsen. kolla med lantmäteriet eller din lokala komun om er fastighet omfattas av strandskydd.

Flytande Helikopterplatta till Danderyd Sjukhus

Flytande Helikopterplatta till Danderyd Sjukhus

 

Vill du ha hjälp att fylla i anmälan för vattenverksamhet?

 

Vattenverksamhet

Ska du anlägga en brygga, muddra, leda bort vatten eller utföra någon annan vattenverksamhet? Då kan du behöva anmäla åtgärden till Länsstyrelsen eller ansöka om tillstånd för den.


För att få bedriva vattenverksamhet behöver du oftast göra en anmälan till Länsstyrelsen eller ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen. För mindre omfattande vattenverksamheter räcker det med en anmälan. Det finns också vattenverksamhet som varken kräver anmälan eller tillstånd.

För att få bedriva vattenverksamhet behöver en del krav uppfyllas. Du behöver också vidta vissa försiktighetsmått för att begränsa negativ påverkan på miljön.

För vattenverksamhet av större omfattning behöver du ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen, efter att du har haft samråd med Länsstyrelsen och andra som kan vara berörda.

Du kan behöva ansöka om tillstånd även för en vattenverksamhet av mindre omfattning. Det gäller till exempel om åtgärderna kan påverka värdefull natur eller om någon enskild påverkas och inte samtycker. Du får också ansöka om tillstånd även om det bara krävs en anmälan.

Olika typer av vattenverksamhet

Ledningsdragning i vatten

Muddring

Pirar och andra utfyllnader i vatten

Bryggor – nyanläggning, reparation, utökning eller byte

Bortledning av yt- eller grundvatten

Våtmarker, dammar, vattenkraftverk, markavvattning och diken